layannnnnnnnnnnnn

Sunday, 31 July 2011

Salam Ramadhan


Assalamualaikum
yeahhh..besok puase...
bulan depan raya pulak...
x sabar plak rasenye...
Moge kite same2 puase penuh ye kali ney kawan2...
Ucapan aku untuk bulan ney..
"Kurangkan juadah tingkat kan ibadah"
(ayat copy sudah)..haha
puase2 jgn x puase...
Selamat Menyambut Bulan Ramadhan..

Thanks For Reading(^_^)

Saturday, 23 July 2011

hi to campus..:)




Hai...oops2..lupe plak nak bagi slam..haha..Assalamualaikum,dah lame aq x berceloteh kat sini kan...haha
x de masa n x de idea sgt lah nak update blog ney..haha..
korunk,sedih nye...ag bape jam je aq akn meninggalkan rumah kesayangan ku ini...ceh3,syglah konon..bila nak balik umah bukan main liat ag..hahaha.TP AQ MEMANG SYG K UMAH KU SYURGA KU .INI...besok aq akan balik ke kampus uitm,alor gajah aq tu..jgn main2..orang panggil tempat tu 'London "tawkelas gi2..hahha..guraw jek...aq x sabar giler nak jumpe kawan -kawan aq yang mereng +giler tu...melayan kepale dyoran boleh naek mereng kepala aq.haha..tp tension woo naek cuti ney jek kena prepare untuk test akan datang..ade ag 3 test yang kiteorang kena hadap...boleh pecah kepala wooo...
aq memang kena study hard n study smart giler larh..walaupun x study2 ag...hahha..weee
sedia x sedia kena hadapi jugak kan...Am I Right..?hhaa..so aq harap aq wat yang terbaek...
So.UITM LENDU,ALOR GAJAH MELAKA...nantikan kepulangan ku ye besok....I'm coming back..i'm coming back...i tell the worldi'm coming back to Melaka..weee..itu saja untuk hari ney...thanks 4 reading..tata:D


Thanks For Reading(^_^)

sape yang berubah...



Sumpah aq terasa....
Sumpah kenapa semuanye dah lain sekarang..?
Sumpah aq rasa nak nangis sekarang...:(
Sumpah aq nak semua nye kembali mcm dulu....
Sumpah aq rindu yang dulu....

Thanks For Reading(^_^)

Friday, 22 July 2011

Bukan lelaki pilihan 'HATI'

Tanda2 Lelaki Yang Tidak Baik:Bila laki tu cakap, “Awk...walaupun dah berbelas tahun bersama awk...sya tak penah ada org lain...hanya awk sorang sj...”   Then girl tu tntu jawab, “awk tak borink, ek??”   Laki tu tntu balas, “saya tak penah borink ngn awk...awk cute...dr dulu smpai skrg..”.   Dlm msa yg sma, laki tu angkut girl tu ke hulu ke hilir cam bini dia..mmg ar dia mngaku tak borink...puas hati asalkan ada girl yg tman dier. Girl tu tak cute pown..sj puji spy dia rsa syok nk lyan....then sbnarnya waktu girl tuh tak ada...dah rmai dah girl lain yg dia usha.....   Then, laki tu ckp, “Saya rasa kn, awk lebih cute kalo pkai bju nih, tak apa..tkar ar bju...lg slesa..tak pnas. (bju yg mmudahkan proses mngintai)”   Dlm hati girl tuh, “wokey....ni akn jd bju favourite akuh, ni..”.   Sbnarnya tak comel pown, girl tu pkai cam tu...sj je...sng skit boy tu nak lpaskan nafsu mata...dpt tgk sj pun ckup ar..tak dpt pegang pun tak apa..imagine jew sndiri..   Bila boy tu sembang...dia cuit bahu girl tu.. dgn slamba, “kita kan kwn....”.   Pd hal....dlm hati... “wah....lmbut giler bahu minah ni...kalo ak dapat pluk nih...gerenti esok dpt baby....”.   Come on la girl...prmpuan jnis apakah anda andai sng2 dpt dipegang sana sini???  Bila cintanya ditolak, laki tuh ckp..”its ok... I always waiting for you. Hope still dpt jd bestfrend awk..” Dlm persahabtan tuh, dia slalu jln2 ngn girl tu mrata-rata tak knal siang mlm...Biasa la...member, kan.....????   Pd hal, kalau btul dia cintakan girl tuh, dia akn cuba jg maruah girl tuh.  ok....this boy mmg baik ar..dimata pmpuan... Ayat dia ckup harmoni... “wak...jom jalan2...borink giler. Dah beku otak nih, study...”.   Girl tu ckp... ”ok...tapi saya bwak kwn bley tak?takut nnti org pikir apa plak.”   Dgn pnuh gntleman... ”apa slhnya...sgan la plak, kalo kita berdua je..”   girl tu mmg terharu n dlm hati, "so sweet....really understanding..".   Kat sini mmg slalunya girl terpedaya n cair hbis ar...pd hal sbnrnya dlm hati laki... “sj jew...tnjuk baik....nampak ar cam hormat dia...bdak uia la ktakan...hah,hah,hah...”   Mmg nampak SEPERTI rekaan n agakkan smata2... Girl akn ckp, “tak smua laki cam tu, kowt...”. Dan kalu tny llaki, llaki tntu tak akn mngaku. Tapi ingt2lah pesanan Rasulullah.. Apakah ciri plg jelas tuk knali lelaki yg baik... Siapa lbih bnr, Rasulullah ke..bf anda???       Wahai saudari...sbnarnya anda jarang sdar...mudah sgt nk knali n bezakan antara llaki yg baik dgn yg jht...mmg anda tak bleh bca air muka kami...jd Rasulullah ajar anda..Anda sj yg tak prasan...   Rasulullah pernah berpesan,  “wahai lelaki, tundukkanlah pandangn mu...jagalah mata mu”.   Lelaki yg baik akn sntiasa menjaga pndangn matanya..   Cirinya sgt mudah dilihat, tapi sangat sukar ditemui...    Girls...cuba fikir balik...apa hadiah istimewa yg mampu anda brikan kpd suami anda nanti.. hadiah yg mampu bezakan antara dia dr lelaki2 lain, andai tubuh anda dah pernah disentuh oleh rmai lelaki...   Lelaki mana pun...akn terasa andai dia tahu,  ok...dlu bini aku ni pnah kluar dgn this guy...this guy tahu apa favourite dia...slalu shopping n jln2 dia suka jln dgn this guy kt skian2 tmpat..suka mkn apa..dia ketawa cam mana..... “Lelaki...pikir2 ar skit bro...kalau kamu nak bwak anak dara org n wat dia cam bini kamu, kahwin ngn dia...ko angkut dia kesana kemari... esok dia tu jadik bini aku...walaupun aku tak jangka n ikutkan tak nak pown, tapi dah itu takdir aku! aku tak nak hampas beb. Sape nk bekas ko??walaupun ko tak pnah sntuh dia!”...   Ok....alright..alright.....smua llaki akn ckp cam tu..for sure..kalo kita dah tahu n nmpak sorg mamat nih ber'romantic' dgn girl yg akn jd istri kita... Mmandangkan kita tak tahu siapa yg akn jd isteri kita, so...jgn buat mcm tu kt ank org...fikir2 ar sndiri... Kita ni Islam....Nak ke...kna cam tuh?  B4 kahwin...ada jantan mna2 ntah bwa isteri kita ngn pnuh drama mcm bju dia??     Wahai gadis....ingatlah..sesi perkenalan sblum perkahwinan hanyalah sewaktu dalam pertunangn..   Dlm Islam, tak penah wujud istilah “cop”, “couple”, “dating”, dsb..yg wujud hanyalah pertunangn n pernikahan...     Jgn skali2 anggap,  “k...aku mmg jahat, so ssuai ar ngn mamat nih. Keluar sma2 pown tak pe ah..dah dua2  jht...lg pown nanti ak nk kawin ngn dia jg..”. Ssungguhnya jodoh pertmuan i2 di tangn Allah... Once andai anda dpt suami yg baik....menyesal pun tak guna...yg pasti...anda cuma akn rsa kesal dan bersalah seumur hdup....Pasti tak ada seorg pn manusia rela hdup dgn rasa ksal.. Stiap insan itu pernah mlakukan kesalahan...andai telah terlanjur...bersamalh kita bertaubat kpdNya.. Allah sntiasa bri pluang tuk kita brubah slagi Dia izinkan jantung kita berdenyut.. Kita tak tahu bila ia akn berhenti...Disaat denyutan itu berhenti..maka tamatlah masa yg Dia bg tuk kita...         Girls.....jdlah mutiara asli...sgt sukar ditemui..apatah lagi ditatapi....Wallahua'lam.
Thanks For Reading(^_^)

Wednesday, 13 July 2011

anda jenis yang mane satu..?





TYPE OF GIRLS…ZAMAN KINI.. dan nama-namanya sempena istilah-istilah di zaman komputer dan internet:

HARD DISK GIRLS:
she remembers everything, FOREVER
(dia ingat semua perkara selama-lamanya - kalau tak rosak la)

RAM GIRLS:
she forget about you, the moment you turn her off
(dia akan lupakan anda, bila anda menolaknya)

WINDOW GIRLS:
everyone know that she can’t do a thing right, but no one can live without her.
(semua orang tahu bahawa dia tidak mampu buat apa pun dengan betul, tapi tidak ada seorang pun yang boleh hidup tanpanya)

SCREENSAVER GIRLS:
she is good for nothing but at least she is fun
(dia tidak berguna pun tapi menyeronokkan)

INTERNET GIRLS:
Difficult to access
(susah untuk diakses)

SERVER GIRLS:
Always busy when you need her
(sentiasa sibuk bila anda perlukannya)

MULTIMEDIA GIRLS:
She make horrible thing look beautiful
(benda yang hodoh dia boleh tukarkan jadi cantik)

CD-ROM GIRLS:
She is always faster and faster.
(dia semakin laju dan laju)

EMAIL GIRLS:
Every ten things she says, eight are nonsense
(setiap sepuluh perkara yang dia cakap, lapan adalah mengarut)

VIRUS GIRLS:
Also
known as “wife” when you are not expecting her, she comes, install
herself and uses all your resources. If you try to uninstall her you
will lose something, if you don’t try uninstall her you will lose
everything…
(juga dikenali sebagai “isteri” bila anda tidak menjangka, dia datang,
melekat dan gunakan semua sumber anda. Jika anda mahu buang dia maka
anda akan kehilangan sesuatu, jika anda tidak buang dia maka anda akan
kehilangan kesemuanya….)

Anda gadis yang mana satu?


Thanks For Reading(^_^)

Sunday, 3 July 2011

Sshhhhhh,....












Tatkala jatuh cinta pada seseorang, ikatlah hatimu dengan seerat-eratnya. Simpulkanlah ia dengan simpulan mati yang hanya dapat dibuka saat waktunya tiba.
Sebelum mengorak langkah lebih jauh dengannya, cukuplah cintai ia dalam diam.
Kerana diammu adalah bukti cintamu padanya. Kamu ingin memuliakannya, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan terlarang. Kamu enggan mengaibkannya, dengan tidak mengajaknya berdua-duaan. [1]
Kerana diammu meletakkan sifat malunya di tempat yang sebetulnya, kerana malu itu penanda aras keimanan di hatinya.
Kerana diammu menjaga kesucian dan ketenangan hatinya, menghindar dirinya daripada perkara-perkara yang merosakkan izzah dan iffahnya.
Sebelum memulakan sesuatu yang terlarang, cukuplah sekadar mencintai ia dalam diam.
Kerana diammu adalah petanda keikhlasanmu kepadanya. Kamu tidak ingin ia memilihmu lewat rupa parasmu atau manis ayatmu, sebaliknya kerana tulus hatimu.
Kerana diammu adalah keadilanmu. Kamu mana mungkin melanggar hak-hak walinya yang terlebih dahulu mencintai ia tanpa balasan dan alasan.
Kerana diammu adalah kekuatanmu yang menguatkan dia. Kamu tidak akan sekali-kali mencari dan menggali titik-titik kelemahan yang ada di hatinya sehingga ia tersungkur dicedera rindu.
Kerana diammu adalah……. Kekuatannya! [2]
Masih ingatkah kamu akan kisah cinta Fatimah dan Ali? Kedua-dua mereka saling memendam perasaan yang mereka rasakan antara satu sama lain, dan akhirnya, mereka dipertemukan dalam syurga cinta dunia nan suci dan indah.
Boleh jadi orang yang kamu cintai itu juga adalah orang yang telah ditentukan oleh Allah SWT untukmu. Kerana dalam diammu, tersimpannya kekuatan harapan, yang menyalakan keinginanmu, dan memungkinkan Allah SWT memenuhi harapanmu sehingga ianya dapat berbicara di dunia nyata.
Bukankah Allah SWT itu Maha Hidup lagi Maha Mendengar? Sesungguhnya Allah SWT itu malu. Dia malu apabila seseorang hambaNya mengharap kepadaNya, lalu Dia menghampakannya dan meninggalkannya dalam kerugian. [3]
Tapi kiranya kamu telah berusaha berharap sepenuh hati, namun jika dia memang bukan milikmu, moga Allah SWT, merentasi batas-batas waktu, menghilangkan ‘cinta dalam diammu’ itu dan menggantikannya dengan rasa yang lebih indah, pada orang yang tepat.
Biarkan cinta dalam diammu itu menjadi memori tersendiri di sudut hatimu yang menjadi rahsia antara dirimu dengan Sang Kekasih Agung! [4]
Kerana diammu tanda tunduknya hatimu pada Sang Kekasih Agung. Sedangkan ikatan rumah tangga yang dimulai tanpa rasa tunduk dan patuh pada syariatNya tidak mungkin diredhaiNya. Dan tidak mungkin akan melahirkan generasi umat yang tunduk patuh padaNya.
Kerana diammu adalah bukti cintamu yang agung!
“Wahai Allah, jadikanlah kami orang yang tunduk patuh kepada Engkau dan jadikanlah di antara anak-anak cucu kami umat yang tunduk patuh kepada Engkau. Sesungguhnya Engkaulah Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Sesungguhnya kepadaMu sahaja kami meminta dan bergantung harap. Perkenankanlah harapan kami Ya Allah.

Thanks For Reading(^_^)

kisah seorang kristian....

Assalamu'alaikum WBT...  (^_^)V
kpd sahabat2 yg dicintai kerana ALLAH TA'ALA...
Marilah kita bersama2 hayati kisah di bwh ini,semoga kita mndpt pengajaran drpd kisah ini... InsyaALLAH...
                       
                        Alkisah disebutkan bahawa di kota Array terdapat Qadhi yang kaya-raya. Suatu hari kebetulan hari Asyura' datanglah seorang miskin meminta sedekah. Berkatalah si miskin tadi, "Wahai tuan Qadhi, adalah saya seorang miskin yang mempunyai tanggungan keluarga. Demi kehormatan dan kemuliaan hari ini, saya meminta pertolongan daripada tuan, maka berilah saya sedekah sekadarnya berupa sepuluh keping roti, lima potong daging dan duit dua dirham." Qadhi menjawab, "Datanglah selepas waktu zohor!"

                        Selepas sembahyang zohor orang miskin itu pun datang demi memenuhi janjinya. Sayangnya si Qadhi kaya itu tidak menepati janjinya dan menyuruh si miskin datang lagi selepas sembahyang Asar. Apabila dia datang selepas waktu yang dijanjikan untuk kali keduanya itu, ternyata si Qadhi tidak memberikan apa-apa. Maka beredarlah simiskin dari rumah si Qadhi dengan penuh kecewa. Di waktu si miskin jalan mencari-cari, ia melintas di depan seorang kristian sedang duduk-duduk di hadapan rumahnya. Kepada orang Kristian itu si miskin minta sedekah, "Tuan, demi keagungan dan kebesaran hari ini berilah saya sedekah untuk menyara keluarga saya."

                        Si Kristian bertanya, "Hari apakah hari ini?" "Hari ini hari Asyura", kata si miskin, sambil menerangkan keutamaan dan kisah-kisah hari Asyura'. Rupanya orang Kristian itu sangat tertarik mendengar cerita si peminta sedekah dan hatinya berkenan untuk memberi sedekah. Berkata si Kristian, "Katakan apa hajatmu padaku!" Berkata si peminta sedekah, "Saya memerlukan sepuluh keping roti, lima ketul daging dan wang dua dirham sahaja." Dengan segera ia memberi si peminta sedekah semua keperluan yang dimintanya. Si peminta sedekah pun balik dengan gembira kepada keluarganya. Adapun Qadhi yang kedekut telah bermimpi di dalam tidurnya.

                        "Angkat kepalamu!" kata suara dalam mimpinya. Sebaik sahaja ia mengangkat kepala, tiba-tiba tersergam di hadapan matanya dua buah bangunan yang cantik. Sebuah bangunan diperbuat dari batu-bata bersalut emas dan sebuah lagi diperbuat daripada yaqut yang berkilau-kilauan warnanya. Ia bertanya, "Ya Tuhan, untuk siapa bangunan yang sangat cantik ini?" Terdengar jawapan, "Semua bangunan ini adalah untuk kamu andaikan sahaja kamu mahu memenuhi hajat si peminta sedekah itu. Kini bangunan itu dimiliki oleh seorang Kristian."

                        Apabila Qadhi bangun dari tidurnya,iapun pergi kepada Kristian yang dimaksudkan dalam mimpinya. Qadhi bertanya kepada si Kristian, "Amal apakah gerangan yang kau buat semalam hingga kau dapat pahala dua buah bangunan yang sangat cantik?" Orang Kristian itu pun menceritakan tentang amal yang diperbuatnya bahawa ia telah bersedekah kepada fakir miskin yang memerlukannya pada hari Asyura' itu.
Kata Qadhi, "Juallah amal itu kepadaku dengan harga seratus ribu dirham." Kata si Kristian, "Ketahuilah wahai Qadhi, sesungguhnya amal baik yang diterima oleh 
Allah 
tidak dapat diperjual-belikan sekalipun dengan harga bumi serta seisinya." Kata Qadhi, "Mengapa anda begitu kedekut, sedangkan anda bukan seorang Islam?"
Ketika itu juga orang Kristian itu membuang tanda salibnya dan mengucapkan dua kalimah syahadat serta mengakui kebenaran agama yang dibawa oleh 
Nabi Muhammad s.a.w.

SUBHANALLAH... MARILAH KITA SALING BANTU MEMBANTU ANTARA SATU SAMA LAIN DLM MEREBUT KEREDHAAN ALLAH TA'ALA.... INSYAALLAH... ^_^

Thanks For Reading(^_^)

Saturday, 2 July 2011

JADI PERINGATAN BERSAMA.....


Assalamualaikum..
satu peringatan sebenarnya untuk muslimin dan muslimah semua

mari kita renung-renungkan bersama
fikir-fikirkan bersama
jika satu hari nanti kita mati,
akaun facebook ini hanya kita yang tahu password
hanya kita yang boleh access..

dan

selepas kita mati..
apa yang jadi pada akaun fb kita?
mungkin ada yang akan ucapkan takziah
mungkin ada yang selalu menjenguk bagi mengubat rindu
tetapi..
sedarkah kita
gambar-gambar kita..
akan terus membuatkan kita terseksa di alam kubur?
gambar-gambar yang tidak ditutupi aurat dengan sempurna
macam mana nanti?
lelaki ajnabi terus-terusan tengok
dalam masa yang sama, tiada siapa yang boleh deletekan gambar kita..
walau sudah bertahun-tahun kita mati, gambar itu terus ada..
saham dosa terus meningkat..

macam mana?
pernah terfikir tak?
tudung singkat yang dipakai tu, akan selamatkan kita dalam kubur nanti?
legging dan jeans ketat, boleh selamatkan kita?
baju yang membalut aurat itu, bagaimana?

mungkin kini
kita masih merasa tak sabar nak berkongsi cerita dengan gambar-gambar yang cantik
tempat-tempat yang kita dah lawati di muka bumiNya

tapi di akhirnya nanti..
semua itu tidak akan membawa erti
semuanya hanya tinggal kenangan bagi yang masih hidup
di alam kubur, semua itu tidak sedikit pun boleh menyelamatkan kita

cuba kita renung-renungkan,
saham dosa yang terus meningkat walau setelah ketiadaan kita di muka bumi sehingga hari akhirat

tutupilah auratmu sebelum auratmu ditutupkan
peliharalah dirimu sebelum dirimu dikapankan~

jagalah maruah diri sebagai seorang muslimin dan muslimah
mati itu pasti
persiapkan diri untuk mati itu perlu

moga Allah redha dengan perkongsian ini
amin~ 

Thanks For Reading(^_^)

Copyright@Segala Yang Tercatat Diatas Semuanya Hak Milik Tyra Razak